Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maarten over Delft Chamber Music Festival

Donderdag 3 augustus heb ik samen met andere bezoekers en enkele vrijwilligers van de Jessehof een concert van het Delft Chamber Music Festival bezocht. De Jessehof had vrijkaarten gekregen. Ik was een van de gelukkigen.

Afbeelding Delft Chamber Music Festival Het programma was voor mij een verrassing: naast Bach werd er muziek van Bruckner, Liszt en Wagner gespeeld. Liszt en Wagner behoorden tot de vernieuwers van de 19de eeuw. Bruckner was een vurig bewonderaar van Wagner. Een componist als Johannes Brahms bouwde voort op de traditie. Componisten uit het verleden waren zijn voorbeeld. Hij zocht vernieuwing binnen de gebaande paden. Liszt en Wagner sloegen nieuwe wegen in. Zelf heb ik meer sympathie voor Brahms.

Kortom, het concert was voor mij een uitdaging. Maar door het enthousiasme en de speelvreugde van de musici werd het concert een succes! Pianist Severin von Eckardstein gaf een briljante uitvoering van Liszt. Hij speelde ook mee in een bewerking van de Siegfried Idyll van Richard Wagner. De musici gaven een overtuigende uitvoering van deze compositie. Maar het meest werd ik gegrepen door het langzame deel uit het strijkkwintet van Anton Bruckner. Dit kamermuziekwerk van de grote symfonicus klonk zelf als een symfonie. Het kwintet werd met veel  muzikale verfijning gespeeld. Kortom, het concert was een succes. Ook voor mij.

Maarten.

Afbeelding Delft Chamber Music Fistival