Search
Close this search box.

Jessehof in shifts. Een maand ervaring met Jessehof nieuwe stijl

door Anita van Velzen

Het aanpassen van de Jessehof, een inloophuis waar op drukke dagen 60-70 mensen op bezoek kwamen, naar een herstart met 15 personen en 1,5 meter afstand, viel niet mee.

De vrijwilligers waren dan ook best nerveus op 2 juni, de eerste dag. Het is niet leuk om mensen weg te sturen die al die maanden eenzaam thuis hadden gezeten. Hoe kan je een goed gesprek voeren op 1,5 meter? Gelukkig viel het mee, groeide het aantal bezoekers geleidelijk en was iedereen heel meewerkend.

Het waren best nog wel veel aanpassingen. Bezoekers werden niet bediend maar moesten zelf een kartonnen beker koffie ophalen. Er zitten maar 3 mensen aan een tafel van 8, wat sommigen heel ongezellig vonden. Anderen vonden het heerlijk rustig.

We werken met twee shifts van vijf kwartier. Dat betekent dat de eerste groep er om 12.15 uur uit moet en we dan de hele zaal weer schoonmaken voor de tweede groep.

Bezoekers die aankomen op het moment dat we al vol zitten, worden naar ons ‘terras’ doorverwezen aan de Oude Langedijk waar een koffie-to-go is en een vrijwilliger hen opvangt. Afgelopen zaterdag heb ik zo gedurende de hele ochtend met 17 mensen buiten gesproken verdeeld over de shifts. De relatieve stilte binnen en de zitjes buiten geven weer andere gesprekken dan voorheen in de grote groep. Het werken in coronatijd is soms lastig maar de blijheid van onze gasten dat we weer open zijn, maakt alles goed.

Voorlopig blijven we in juli en augustus nog met twee shifts werken maar het aantal toegestane bezoekers zullen we langzaam een beetje opvoeren.