Zoek
Sluit dit zoekvak.

Delftse pastores doen dienst in de Jessehof

Nog geen jaar na de opening is de Jessehof een steeds bekendere plek in Delft geworden. Steeds meer Delftenaren van allerlei pluimage vinden de weg naar het Interkerkelijk Diaconaal Centrum voor een kop koffie of thee, een gesprek, het lezen van de krant, een potje biljart of het internetten op de computer. Daarom is in oktober de openstelling verruimd met de vrijdagmiddag en is er een start gemaakt met maandelijks een maaltijd en een Open Atelier. Wist u dat er tijdens de meeste openingstijden ook een pastor van een van de Delftse kerken aanwezig is? Enkele van de betrokken pastores vertellen hier iets van hun ervaring in de Jessehof.

Tochtgenoot

“De Jessehof – plaats van diaconaal kerkenwerk bij uitstek – is voor mij als pastor een dierbare plek geworden”, vertelt Peter Wilbrink, emerituspredikant van de Vrijzinnig Hervormde gemeente. Elke dinsdagochtend is hij de ‘huispastor’. “Samen met vrijwilligers en de coördinator proberen wij in de Jessehof onvoorwaardelijk aanwezig te zijn in aandacht en hartelijkheid. De bezoekers voelen zich door hen welkom en snel thuis”.

Peter ervaart de vele gesprekken die hij heeft als kostbaar. “Mijn gesprekken zijn veelkleurig en divers. Omdat ik iedere dinsdag aanwezig ben, heb ik gesprekken met gasten die mij al langer kennen, veelal vervolggesprekken. Ook heb ik veel ‘eenmalige’ gesprekken met mensen die voor het eerst komen of toevallig even binnenlopen. Ik voel me in de Jessehof tochtgenoot van onze gasten, ook al is het soms voor even. Met hen mag ik delen in wat er gebeurde in hun leven, in de vragen en onzekerheden die er zijn, waarop we samen naar zin en betekenis zoeken”.

Ontmoetingen die het leven raken

Ook Fred en Caroline van Helden, predikanten in wijkgemeente Hof van Delft, zijn regelmatig – ongeveer een keer per maand – als pastor aanwezig in de Jessehof. Fred vertelt: “Vanaf de eerste keer hebben wij ontmoetingen die het leven van mensen raken. Je spreekt gasten die op het moment geen dak boven hun hoofd hebben of die geen werk hebben en hoort dan hoe mensen met hun problemen en zorgen een weg in het leven zoeken.Gedurende het jaar leer je ook een aantal mensen beter kennen en krijg je meer te horen over hun levensgeschiedenis.Hoewel de Jessehof vooral bedoeld is voor gesprek, kan je mensen niet altijd zomaar wegsturen. Soms proberen we adressen te zoeken waar mensen verder geholpen kunnen worden”.

De meerwaarde van een pastor

Pastor en stadsdiaken Jan Lamberts van de Roomskatholieke parochie ervaart de ontmoeting met mensen in de Jessehof als een geschenk. “Het klinkt een beetje wollig, maar ik meen het oprecht. Als de bezoekers je kennen en vertrouwen in je hebben, komen er vaak verhalen vol ellende naar buiten. Mensen hebben het zwaar.” De aanwezigheid van een pastor heeft volgens hem een meerwaarde voor de bezoekers. “Een pastor is iemand om vertrouwen in te stellen. Je kunt je verhaal, alle verdriet en sores kwijt. Als pastor kun je goed luisteren en mensen weten dat je van de kerk bent, al benoemen ze dat vaak niet expliciet. Als pastor kun je zo nu en dan op een goede manier vanuit je geloof mensen nabij zijn en dingen met hen delen.” Voor Fred van Helden drukt de aanwezigheid van de pastores uit dat de Jessehof een interkerkelijk centrum is waar de kerken samen hun diaconale en missionaire gezicht laten zien. “Het is van belang dat de ‘gewone kerkbezoeker’ weet dat de Jessehof een deel is van hun kerk in de binnenstad van Delft. Daar wordt naar mensen geluisterd, daar krijgen mensen hulp om op te staan en verder te gaan. Daar gebeurt het evangelie”.

René Strengholt

 

 

De Jessehof is ook tijdens de Kerstdagen geopend. Op Eerste Kerstdag van 13.00 tot 16.00 uur en op Tweede Kerstdag van 11.00 tot 15.00 uur, inclusief een lunch. Voor de lunch kunt u zich opgeven bij projectcoördinator Anita van Velzen, anitavanvelzen@hotmail.com, tel. 06-23121384.

De vaste openingstijden van de Jessehof zijn dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Adres Jessehof: Burgwal 50 (hoek Oude Langedijk). www.jessehof.nl.