Zoek
Sluit dit zoekvak.

update 14 mei Coronalogboek Jessehof

Een gesloten inloophuis: een grotere tegenstelling bestaat niet

 

door: Anita van Velzen

 

13 maart

Het was op vrijdag de 13e dat we met pijn in het hart besloten de Jessehof dicht te laten.

Het gaat zo tegen je gevoel in om alleenstaande en vaak eenzame mensen naar huis te sturen.

Veel van onze bezoekers hebben een kwetsbare gezondheid en om hen te beschermen kon het niet anders. Na een weekend treuren, veerden we op en zijn we begonnen met verbinden. Lastig want een inloophuis heeft eigenlijk geen adressen of telefoonnummers. We hebben veel mensen toch weten te bereiken om hen een noodtelefoonnummer te geven.

24 maart

De eerste weken viel het mee voor de mensen. Men miste de Jessehof wel maar de problemen die ze naar voren brachten, verschilden niet veel van normaal: schulden, relaties. Aan het eind van de tweede week kwamen er wat scheurtjes: mensen die somber raakten, angstig. Mensen die geen nieuwe structuur konden vinden. Maandag sprak ik een verwarde en angstige bezoeker die meldde dat alle supermarkten nu ook dicht waren. Hij liet zich niet uitleggen dat dit altijd zo was op maandagmorgen.

28 maart

Nu ook de eerste berichten van besmette en zieke mensen. Luisteren en boodschappen doen zijn nu onze belangrijkste functies zowel naar bezoekers als naar de vrijwilligers die ook op afstand staan.

Om niet te somber te worden, proberen we elke dag een mooi gedicht of tekst op onze Facebook pagina te zetten.

8 april

Normaal hebben we op tweede paasdag een grote bijeenkomst met paaslunch. Dit jaar natuurlijk niet, maar veel bezoekers hadden het er wel over. Daarom hebben we voor alle vaste bezoekers waar we contactgegevens van hadden, een klein paaspakket gemaakt met wat lekkere dingen, een kaart, kaars etc. Omdat een paasstol er slecht in zou passen, hebben we er ook een tegoedbon van de Hema ingedaan om die zelf te kopen. We hebben deze pakketten met auto, fiets of lopend rond gebracht, zodat iedereen op Witte Donderdag iets vrolijks zou hebben. Ed onze stagiaire, Ger, Anita en Hans en Marja van de Plataan hebben voor Paashaas gespeeld. Het was leuk om te doen en om de verhalen aan de deur te horen.

Een reactie : “Zojuist aangenaam verrast. Dit kadootje komt op het juiste moment.. voor het eerst vandaag moeite met het geïsoleerd zijn”

17 april

Na de paasdagen, merk ik dat het mensen steeds moeilijker valt om alleen thuis te zijn. Ook de vrijwilligers missen hun werk in de Jessehof. Hoewel het nog lang geen 1 juni is, zijn we al voorzichtig plannetjes aan het bedenken over de herstart. Duidelijk is dat we dit loket ook niet in een keer open kunnen stellen, maar eerst met kleinere hoeveelheden bezoekers en wellicht in shifts. Het zal een andere zomerperiode worden dan anders. Gelukkig zijn er, voor zover ik weet, geen bezoekers ernstig ziek geworden van het corona virus.

24 april

Wart een geluk dat het tijdens deze coronacrisis zulk mooi weer is. Als je in de middag langs het kanaal fietst, zie je vertrouwde mensen langs het water de krant lezen. Het muurtje rond de Nieuwe Kerk zit ook vol met mensen die naar andere mensen zitten te kijken. Sinds kort heb ik een tafeltje voor de deur van de Jessehof staan waar ik koffie schenk, met een praatje aan onze bezoekers. Daar is ook duidelijk behoefte aan. Mooi is het dat we, na bijna zes weken sluiting, toch nog zo verbonden met elkaar zijn.

1 mei

Veel bezoekers vinden het onderhand lang genoeg geweest. Ze willen hun plek weer terug. Digitaal contact houden is soms niet te doen. Als je een sms krijgt van iemand die het leven niet meer ziet zitten, is daar moeilijk in een of twee regels goed op te reageren. Je probeert wat je kan, maar je voelt je vaak onmachtig. Drie dagen later krijg je een nieuw bericht met alleen koetjes en kalfjes. Is afstand belemmerend of ook helend?

14 mei

Op 2 juni gaan we weer open op een corona-vriendelijke manier. Dat wil zeggen met een andere opstelling, minder mensen, kortere shifts en veel hygiënische oplossingen. Het wordt een hele klus. Sommige mensen, die enthousiast en blij weer naar de inloop komen, zullen we dan toch moeten afwijzen als we vol zitten. Gelukkig blijft onze koffie-to-go nog door draaien. We kijken er nu al naar uit om onze bezoekers weer te zien.