Search
Close this search box.

Expositie Mikail Arshavin: alleen als Jessehof open is


Evenementgegevens

Dit evenement eindigde op 31 januari 2023


Vanaf 12 november tot 12 februari exposeert Mikail Arshavin in de Jessehof.  Arshavin heeft bij de Vrije Academie schilderlessen gevolgd. Zijn schilderijen verbeelden steeds op verschillende manier de situatie van zijn volk, de Koerden in het Midden-Oosten. Zij hebben geen eigen staat, maar vallen onder Turkije, Irak, Iran en Syrië. Arshavin komt zelf uit het Koerdische deel van Syrië. Hij is al lang geleden gevlucht uit Syrië.

Zijn schilderijen hebben meestal een symbolische betekenis,  zo ook bijgevoegd schilderij. De vrouw is zichtbaar met één duidelijk oog en met een verborgen oog. Arshavin: “zij weet niet wat ze moet doen. Ze is verward en verbijsterd. Eén oog kijkt naar buiten, naar haar kinderen, die naar het buitenland zijn gevlucht. Het andere oog kijkt naar binnen, zoekend naar haar kinderen.”

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Jessehof: maandag- en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur en dinsdag- , donderdag-, en zaterdagmorgen van 10.00 – 13.00 uur. Voor verdere informatie: www.jessehof.nl

Dit schilderij vertelt het verhaal van de zanger Sivan. Hij zingt over de vrede. De vier eieren symboliseren de 4 streken, waar het Koerdische volk woont: Turkije, Syrië, Irak en Iran. Hij wil niet dat één ei eruit valt, maar dat alle delen bij elkaar blijven.

Bovenstaand schilderij toont Koerdische vrouwen, die moeten leven met herinneringen aan familieleden en een verwoest dorp.